♥♥♥
Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 9, 2010

Gue lagi bizik. Harap ngerti, dong!



Untuk minggu ini dan minggu minggu yang akan datang saye amat busy, bahasa Melayu nya sibuk.


And I wonder, why there are too many Chinese nowadays tak pandai/paham cakap Melayu?
Semalam, bukan semalam, the other day. Memang mamai saye sekarang nih, hari ini hari apa pun dah tak boleh ingat. It's not amnesia. It's called bosan-nya-hari-hari-yang-ku-lalui-sama-saja. Okay back. The other day, masa beli dompet = purse (in case ada yang tak tahu dompet tuh apa. Bunyi pun macam pelik kan? Dom-pet? Hahha. Kalau saye bukan orang Melayu mesti saye gelak dengar bunyi nya begitu. Dom-pet.), the SA is male Chinese, dia cakap dia boleh cakap/faham English sahaja. Tapi ironi sungguh bila English dia pun tak "best". Haha. Jahatnya gelak. So masa MB pi bayaq beg duit dia tuh, saya pon tanya la satu soalan kat apek tadi sambil buat muka sengih sengih. Eh. Apa pasal kalau sebut pasal MB nak tercakap Utara ni? Haih! Saye tanya dia in English lah, dia Chinese Chinese ke Japanese Chinese ke Korean Chinese ke. Dia jawab dalam English lah juga of course!, Malaysian Chinese. Lepas tuh saye buat muka ohhh!...


Ada lagi cerita. Tapi cukup lah untuk satu contoh di atas.


Satu sebab yang saye boleh fikir ialah dorang bukan tak pandai cakap Melayu. Tapi malas. Sebab asyik kena ajuk jeh. Macam kita jumpa tokei Cina dekat kedai runcit. "Apek, kila kila balang semua ni belapa". Apek tuh elok jeh kot BM dia. Yang kita cakap selupa Cina apa pasat? Hah hah ni lagi satu contoh.


Okay kita dah boleh nyanyikan Bahasa Jiwa Bangsa.



P.


I smell something new from MB's pocket :p

2 comments:

  1. funny the way you describe it =p

    ReplyDelete
  2. AND AGAIN THANKS TO DROP COMMENTS IN MY BLOG AND LUANGKAN SO MUCH WAKTU TO READ IT. I LIKE U GIRL! :))

    ReplyDelete

I love comments!

♥ly Roses